B:Azta

baszta_cover

Tenk Lőrinc aka B:Azta a Petőfi DJ-verseny legutóbbi nyertese, fiatal kora ellenére már 6 éves gyakorlattal tekeri a hangokat. Hogy hogyan is férnek meg a fémes csillogású, agresszív gépzajok a kifinomult, atmoszférikus világteremtés mellett? Nos erről kérdeztük B:Aztát. Ő az a srác, aki nem érti a kérdést: “hogyan is kezdtél el zenélni?”

“Ahhoz a generációhoz tartozom, ami már a gép előtt nőtt fel.”

A mondat hangsúlyából érződik: a válasz magától értetődő.

Eminem neve a gyökerekben hip-hoppal indító zenehallgatók esetében is alig kikerülhető, így volt ez az akkor tizenéves producerrel is, aki elsőként Busta Rhymest remixelte, innen a név is.
A nyugati parti beatek világa Dr. Dre-vel az élvonalban nem tartott sokáig, hamar megismerkedett mai zenei profiljának inspirálóival.

“Nagyjából egy időben ismerkedtem meg a dubsteppel és a Massive-al (népszerű szoftver szintetizátor, neve magáért beszél – szerk.). A Massive-ban kitekert wobble hangok magukkal rántottak ebbe a számomra új világba, amit hamar nagyon megszerettem.”

Első ilyen számai még a sötétebb, angol vonalhoz köthetők, BAR9 mellett Emalkay neve  is elhangzik, majd lassan rátérünk arra is, hogy kerül a képbe a brostep:

“Fogalmam sem volt mi ez, de magával ragadott és azonnal váltani akartam.”

Mindig is autodidakta módon fejlesztette magát, ha kellett valami. A zenén keresztül eddig is rengeteg ismertségre tett szert, dolgozott Noaah-val és Skrude-dal , most pedig díjnyertes mixével nyit újabb kapukat.”

“Sokáig nem gondoltam magamra DJ-ként”

Szerintem sokan, akik zenét készítenek, egy idő után elkezdenek mixelni is. Ahogy kutatsz, rengeteg jobbnál jobb zenét ismersz meg, és eljön az a pont, hogy meg akarod osztani ezeket valahogy. Az én szelekcióm legalábbis ilyen.”

Viszont, bár régóta csinálja, legyen szó barátok bulijáról, streamről vagy hivatalos rendezvényről, a DJ-zés korábban háttérbe szorult a produceri munkához képest, így versenyekre sem jelentkezett a Petőfi Rádió tehetségkutatója előtt.

Wondawulf mixeit sokat hallgattam. Ha nem rajta keresztül találom meg a Petőfi DJ versenyét, valószínűleg nem jelentkezem, de nagyon örülök hogy így alakult, rengeteget köszönhetek azóta neki és JumoDaddy-nek is.”

“Mindig is két dolog érdekelt: a zene és a rajzolás.”

Mára a BKF tanulója Média Design szakon, így élhet két legfontosabb szenvedélyének a mindennapokban.

“A képalkotás nálam mindig valami létezőből jön. A zenémet viszont sokkal inkább belülről fakadónak érzem, mert a semmiből építkezem. Ha a kettőt összekapcsolnám, biztos a zenére tervezném a vizualitást és nem fordítva. Ugyanakkor ha nem a B:Azta projektről van szó, működik a dolog fordítva, ezért is érdekel például a játékkészítésnek a kreatív oldala.”

Ezen a ponton kell szót ejtsünk a B:Azta’s Experiments-ről. A profil méltatlanul kevéssé ismert világba invitál, legyél gamer vagy a misztikusabb filmek kedvelője vagy egyszerű érdeklődő, a durva trip garantált.

Kitekintésekről lévén szó pedig meg kell említsük a Babylon Recordsnál megjelent anyagát is, melyben egy újabb oldala mutatkozik meg.

A kiadó gondozásában jelenik meg hamarosan Stas-szal készülő közös projektjük is.

Süki Ádám, 2014.11.20.

 

Podcast#036 B:Aztától a HAANGnak:

 

Kapcsolódó események: hamarosan

Vélemény, hozzászólás?