Mindgate

c

Pár nappal azelőtt, hogy elköltözött volna Párizsba, volt szerencsénk egy bő órát eltölteni Sándor Csabával, aki a Mindgate nevet választotta magának.

A név gondolatvilágának a hozadéka. „A nevem talált meg engem, ha úgy vesszük. Mindig is igyekeztem nyitott elmével járni a világban, ami az utóbbi egy évben mélyült el leginkább. A világom, ami előtte létezett, teljesen megszűnt és szépen lassan egy másik vette át a helyét. Sok mindennek néztem utána (gazdasági rendszer, politika, önnön spiritualitásom) és nem tudok ugyanabba a ketrecbe önszántamból visszatérni. A zenémmel ezeket az érzéseket, üzeneteket probálom megragadni.” Komolyabban második éve foglalkozik producerkedéssel, bevallja rengeteget kell még fejlődnie. De hogyan is kezdődött? Erősen élnek benne az MTV klipjei – sok-sok Metallica – emellett bakelitről szóló klasszikus rock zenék, „Pink Floyd – hegyek”, abból az időből, amikor még járni is alig tudott.

Sokáig mindenevő volt, majd miután szembesült azzal, hogy a mások által ajánlottak mind-mind lerágott csontok, maga látott neki a zenekutatásnak. Így kezdett szépen lassan fomálódni, mi is az igazán kedvére való. „Próbálkoztam a dobolással, de aztán nem tetszett, ahogy korlátok közé próbáltak szorítani, megmondani hogyan üljek, hogyan fogjam az ütőt, így meg úgy tartsam magam, amikor én tudom mi a legkényelmesebb.”  Úgyhogy egy év zenesuli után egyedül folytatta. Akadt jópár zenekar is – akkoribban főleg death-metal – amivel kísérleteztek, de valamiért mindig abbamaradt. Az elektronikus zenei világba való betoppanása ezután következett. 2009-ben elkeveredett Pécsre, a Plan9 science fiction fesztiválra, amit máig egészen meghatározó élményként tart számon. Eleinte 200bpm-es breakcore-os dolgokkal inkább csak hobbi szinten vicceskedett. Aztán barátjával, Vitrionnal beleszerettek a dubstepbe, meg a basszusnehezebb dolgokba, amit az Ableton Live-ra váltás csak tovább élénkített. „Az Ableton nálam eleve úgy nyílik meg, hogy van egy dobsáv meg egy basszus, de a dobokkal kezdek általában, az elengedhetetlen.” Azt a helyén kell, hogy érezze, utána jöhet a többi. Igyekszik variálni, még ha vannak is bevált effektjei. Nem feltétlen van rendszer abban ahogyan alkot, hangulatfüggő az egész. Pontosan ehhez mérten csak akkor lát neki, ha ráérez. Nem erőlteti. Jelenleg körülbelül 150 projektje van függőben. Félkész cuccok, vagy éppenséggel olyan amihez csak annyi hiányzik, hogy hirtelen felindulásból nekiüljön és egy- két hangot hozzárakva tető alá hozzon. Élő példa az alábbi, a HAANG számára készített Soundness címet viselő exkluzív trackje, amit a megszokott podcast-felkérésünkre kaptunk tőle.

Stílusát tekintve egyre színesebb. Vannak készülőben hiphop, jazz és dnb trackjei is a dubstep mellett. Első számú lelkesítői: Phaeleh, Versa, iTal tEk, Synkro, Aphex Twin, Boxcutter, Komonazmuk, Kryptic Minds és még reggelig képes lenne sorolni. Ha új zenék kereséséről van szó, elsőszámú módszere a random Soundcloudolás.

„A Visionary Mind Records kollektíva is hatalmas segitségemre van a mai napig. Tőlük kaptam egy laptopot, mikor az asztali PC-m bedöglött. Ha ők nem lennének, nem tudnám csinálni amit csinálok. Sok ideje húzom, halasztom az első megjelenésemet náluk, többek között a sok hangulatingadozás miatt. Bár az első, általuk kiadott Iketa remix albumon az én egyik munkám is szerepel, amit a Péter Movie c. számára készitettem.”

Néhanapján egy washingtoni kiadónak, a DANK ’N’ DIRTY DUBZ-nak küldözget demokat. A Dhaka c. (Malz kollégájával készült) trackjét agyonhallgatta, amit még mindig hibátlannak gondol.

Játszott pár éve a Kashmirban, Cökxponban, de ha egyszer elég pénzre tesz szert, inkább magának rendezné meg saját estéjét, olyan részleteséggel és tartalommal, saját ötletekkel, amik valóban a zeneélményről szólnak. Az itthoni szórakozási lehetőségek hidegen hagyják. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy az utazásra gyűjt. Ez egy ilyen időszak.

„A zene univerzális és úgy érzem, hogy ha tudod, hogyan szerkeszd a hangokat, ténylegesen lehet közölni üzeneteket, mintha egy érzelmi csomagot adnál át. Erre, ilyen szinten a beszéd semmilyen nyelven nem képes.”

Laptopján kívül, egy pár ezer forintos fülessel és egérrel producerkedik. Egy kicsit szusszanni vágyik. Szüksége van levegőre, környezetváltozásra. Rá sem hederített, hogy nem beszél franciául, követte szerelmét Párizsba. Nem fél. Úgyis lesz valami.

Miklós Noémi, 2014.08.21.

 

 

Exkluzív track, Mindgatetől a HAANGnak:

Vélemény, hozzászólás?