Noaah

haangbanner

A háttérből érkező madárcsicsergés csak tovább fokozta azt az érzésemet, hogy egy mesejáték jelenetébe csöppentem, mert Ferencz Dávid fizimiskája és fellépése is egy az egyben olyan, mintha egy Kinizsi korabeli ifjú vitézzel hozott volna össze a sors, aki legendás ereje és sorozatos diadalai révén végül elnyeri a fele királyságot.

Na de függöny fel, a kezdet. Ugyan hogy is ne lett volna egy punk korszak, amikor a Green day üvöltött. Anélkül fabatkát sem értek volna a kamasz évek és az anno még betárcsázós internet utolsó perceiben is a Boulevard Of Broken Dreams ment kakaón.

A hangszertanulással kapcsolatban valahogy sosem volt variálás, meg próbálgatás, édesanyja iratta be zongorát tanulni, a billentyűktől pedig azóta sem tágít. Mindennapjait illetően is az élőzene van inkább előtérben, Liszt Ferenc és Bill Evans előtt fejet hajtva erősíti elsősorban a hangszeres zenészek gárdáját. Chopin egy noktürnjével brillírozva nemrég felvételt nyert az egyik fővárosi zeneiskolába, de úgy döntött az érettségi jelenleg fontosabb, minthogy saját álmait kergesse. Noaah zenéi kizárólag a Soundcloudon érhetők el, én elsőként Ambivalence című trackjére kaptam fel a fejem, mert olyan jólesően „megsétáltatott” a frissessége, hogy egyszerűen nem akartam, hogy valaha vége legyen a számnak. Elárulja, hogy mégha néhányan  „ücsörgős”-nek is nevezik a trackjeit, nem zavarja; az ő olvasatában zenéje érzelemcentrikus, ebben érzi otthon magát. Ezt az évet viszont javarészt a hangszerének szentelte. “Az utóbbi időben inkább a zongorával foglalkoztam komolyabban, így másra nem is nagyon jutott idő, de lassan azért összejön az a 6-10 trekk az LP-re, remélem pár hónapon belül robbanhat, ez most egy teljesen új vonal lesz.”

Nem kíván a közönséghez igazodni, sokkal inkább arra vágyik, hogy megszeressék, ahogy és amit csinál. „Valamilyen szinten mindenki fel akarja magára hívni a figyelmet, kinek mi az eszköze; nekem ez a zene. ” A visszacsatolás mint olyan számít, akár barátok, vagy ismeretlenek véleményei, minden aprócseprő gondolat, amiből építkezhet. “Van egy pár barátom, akiket Soundcloudon ismertem meg, és azóta is rendszeresen összejárunk, folytonos a kontakt, konzultálunk, terelgetjük, húzzuk egymást.“

Kevés műfajban nem találja meg önmagát. A jazz nagyjai közül Bill Evans az etalon.  A londoni Ninja Tune-nal leszerződött előadók szinte mindegyikét az underground sereg éllovasaiként tartja számon. Kedvencei sorát gondolkodás nélkül Bonobo nyitja, majd a listát Blockhead, Nujabes és Emancipator teszik még vonzóbbá. A hazaiakat pásztázva Myamo és iamyank munkáit kiséri a legnagyobb figyelemmel. Ha éppen nem társasággal van, a füles le nem szakad a fejéről. Magát az utóbbi időben kevésbé pörgeti, közvetlen live stream előtt viszont alapvető, hogy igen. Pár hónappal ezelőtt egy barátjával indította el a back2magic névvel ellátott zenei blogot, amit eredetileg egy kiadónak terveztek és most októberben lesz kereken egy éves. Időközben ez inkább egy közösséggé alakult, ami szerteágazó ötletekből merítve kívánja szélesíteni az itthoni kultúrát, a rendezvényszervezéssel, a ruhatervezéssel és a zeneterjesztéssel karöltve. A brand fennállása óta már a harmadik live streamet is múlt időbe tehetjük, amit több százan hallgattak és néztek.

„Nem hordok kapucnit, mert levágja a perifériám”  életfilozófiája a nyitottságra, az új dolgok befogadására épít és az ezzel járó érdek nélküli lelkesedése tartja meg hozzáállásának tisztaságát. A folyamatos tanulás és tapasztalatszerzés híve, de közben megválogatja honnan érdemes meríteni.

Későbbiekben a Zeneakadémia Jazz Zongora szakára készül. Alig múlt 18, de hiszi hogy egyszer minden álma teljesül. Az első, hogy a BBC Jazz 625-ön az 1965-ben leadott Bill Evans Trio egyórás estjét saját triója irányításával értelmezze újra. A második, hogy Liszt Ferenc H-moll szonátáját, az általa megálmodott miliőben adja majd elő, egyszerűen azért, mert noaah számára ez a mű vitathatatlanul a „zene zenéje”.

Miklós Noémi, 2014.10.02.

 

 

Podcast#029, Noaahtól a HAANGnak:

 

Kapcsolódó események:

Vélemény, hozzászólás?