Reversek

cover

Az a gyanúm, nem én vagyok az egyetlen ember, aki ha meghallgatja Philipp Ákos zenéit, egyből képekhez társítja azokat, ami önmagában nem is gondolom, hogy egyedi eset, inkább az az érdekes, hogy mennyire cizelláltan érkeznek ezek a kockák a fejbe, mintha máris egyfajta késztetésem lenne, hogy egy forgatókönyv írásába kezdjek. Mondjuk egy road movie-éba.

A Reversekmusic, a fordított ~K~ logoval egy olyan elektronikával átitatott kísérleti rock és ambient projektet takar, ami szerény külleme ellenére komoly háttérrel bír. “Igazság- és Istenkeresés”: igen hangsúlyos és meghatározó szavak egy olyan embertől, aki mindmáig magának tapossa az utat messze nem a profit érdekében. Egy tatai születésű zeneszerző ült velem szemben és mesélt torzított gitárról, évek múlásáról, saját élményekről.

 

MN: Hogyan emlékszel a kezdetekre?

PÁ: Gyerekként klasszikus gitároztam, alapítottunk egy azóta is aktív zenekart a bátyámmal, aztán 16 éves korom körül kezdtem számítógépen zenét írni. Lépésről lépésre képeztem magam, amit nagyon élveztem. Egyszer csak elkezdtek alakulni a dalok, hirtelen elkészült 9 szám, abból lett az első CD-m, K címmel.

 

MN: Első két albumod borítójáról (K, Seek knock ask) is visszaköszön egy-egy macska. Ők a tieid?

PÁ: Nem. A neten találtam az első album borítóképét egy fekete macskáról, ami a misztikuma miatt tetszett meg. Aztán a Seek knock ask-nél folytattam ezt a macska-borítókép vonalat, de a harmadik albumnál már felhagytam vele. Átpártoltam egy elpusztult pillangóhoz.

1

MN: Legutóbbi lemezed a III. Elégedett vagy a végeredménnyel?

PÁ: Csak részben. Egyrészről örülök, hogy elkészült olyannak amilyen, és sok elképzelésemet sikerült benne megvalósítani, másrészről úgy érzem, egy kis extra munkával jobbra is sikerülhetett volna. Mindenesetre izgalmas volt dolgozni rajta, ahogy a hármas koncepció lépésről lépésre kialakult és hanganyagban is összegyűlt.

 

MN: Mi vonz az ambientben?

PÁ: Valahogy ez jön belőlem. De igazából nagyon sokféle zenét szeretek a rock-tól az elektronikus és indusztriális zenéken át az ambientig, amiket próbálok olykor beilleszteni. Változó, hogy mikor mire kapok rá, de többé kevésbé mindegyikkel foglalkozom, mindegyiket igyekszem felhasználni zeneírásnál. Kerülöm a szabályszerűséget.

 

MN: Hogyan kezeled az alkotói válságot?

PÁ: Amikor nem jönnek ötletek általában valamilyen nem zenei dologgal foglalkozom, pl. a vizuálon dolgozom, elmegyek fotózni, zenét hallgatok, inspirációt gyűjtök. Elég sokszor van alkotói válság, de előbb utóbb elmúlnak és jön valami érdekes ötlet. Meg hát van még két együttes, amiben kiélhetem magam.

 

MN: Zenekarokban is játszol. Lehet erről többet tudni?

PÁ: Igen, az Unaeon (korábban SolidwaterburnS néven futottunk) együttest a bátyámmal csináljuk, mi vagyunk a két gitáros, mi írjuk a zenét is. Jelenleg instrumentális elektronikus rock zenét játszunk, korábban énekessel zenéltünk.

A másik együttesem a Szégyengyalázat – ez egy baráti formáció, két évvel ezelőtt álltunk össze egy projekt erejéig, aztán úgy alakult, hogy hosszú távon folytatni akarjuk. Ezzel a csapattal régi egyházi énekeket dolgozunk fel/rontunk meg többé-kevésbé rock dalokká.

 

2

MN: Egy már jól bevált munkamódszerrel ülsz le zenét írni?

PÁ: Sokféle módon születnek a dalok, nincs igazán recept az alkotásra. Előfordul hogy leülök a gép elé, és addig próbálkozom amíg valami érdekes dallamot sikerül összehozni, de általában megihlet valami, olykor csak egy hang amit hallok az aluljáróban vagy egy filmben. Ezután a dal hosszú honapokon át épül, formálódik, és előbb utóbb végleges formát ölt.

 

MN: Hogyan definiálnád a saját zenédet?

PÁ: Ha röviden meg kell fogalmaznom a ~K~-t, akkor olyan projektnek tartom, amely nem szokványos zenei eszközökkel, de annál őszintébben fogalmazza meg/fejezi ki az igazság- és Istenkeresést.

 

MN: Nálad mi szól általában?

PÁ: Főleg Nine Inch Nails, a Tool és Martin Stig Andersen, de nagyon sokféle zenét hallgatok.

 

MN: Mit üzennél egy most a fejét zeneszerzésre adó kezdőnek?

PÁ: Legyen türelmes és várja ülepedni a zenét publikálás előtt. Ne igazodjon a szabályokhoz, és ne kapkodja el a befejezést!

 

Ákos pár hónapja legújabb fohászának munkálataiba kezdett, egyelőre még a vizuális oldalát egyengetve. Elmondása alapján saját marketing menedzselésén erősen van mit csiszolnia. Vágya, hogy még többen megismerjék a ~K~-t.

 

Miklós Noémi, 2015.09.09.

Fotó: Bugár Máté

 

Podcast#058 Reversektől a HAANG-nak:

 

Kapcsolódó események: