V150R

haang_webcover

V150R 2004 óta tekergeti a potikat és vesz részt a hazai elektronikus zenei életben. A közeg iránti érdeklődését a drum and bass inspirálta, dj-zni a Szolfézs stábján keresztül kezdett először, melyet a pár barátjával közös Constructed Illusions című partysorozat elindítása követett.  Ő az a srác, aki önképző szakkörének tananyagát floppyval hordta haza az intertnetkávézókból. Végh Zoltánnal, 10 éves zenei pályafutásáról beszélgettünk.

Lévén, hogy multimédia fejlesztő végzettségének megszerzése után a BKF Média Design szakán végzett, szóló profiljának vizuálját és marketingjét is saját maga intézi, online promóciós megfontolásai pedig már a Beatportra is eljuttatták. Zenéjét tekintve mind az atmoszféra, mind a hangulatvilág egy sötét, futurisztikus világot idéz a hallgatóban, ami saját bevallása szerint kifejezetten célja képileg is megjeleníteni. Az ezt kontúrozó sci-fi világot életre hívó artwork-ök eredetéről kérdeztük:

2

 

„Ez félig-meddig tudatos. Számomra adta magát ez a megoldás, a megvalósítás során hozott döntések azok amik nem ösztönszerűen keletkeznek.”

A science-fiction irodalom absztrakt képalkotóinak munkái egyébként is foglalkoztatják a jövő, a technika, a tudomány és a robotok szempontjából, melyekről miközben mesél, az ember egyre inkább úgy érzi, hogy egy-egy kiemelése helyett, ezek a dolgok kollektíven alkotják V150R inspirációs  forrását.

Az utóbb emlegetett néven, a Newgrounds zenével foglalkozó közösségében 2007-ben publikálta először munkáit. Hasonló műfajon belül ekkortájt alapította többedmagával a Lumin Essence kollektívát is, hasonló műfaji kereteken belül.  Első hivatalos megjelenése után egy évvel pedig elindult az imPro Hangulat Hangok pályázatán, melyen  második helyezést elérve be is iratkozott az iskolába. Ebben a kreatív közegben képezte tovább magát, Polgár Péter barátjával pedig nemrég megnyerték az ImPro 12 órás producerversenyét is (Impro 12H Challenge 1st place).

„Amikor elkezdtem, a hangzás volt a meghatározó újdonság  számomra és nagyon érdekelt a technikai háttere, hogy hogyan lehet szintetizálni ilyen furcsa hangokat. Ez érdekesség és kihívás is volt benne, ugyanakkor van egy finomabb aspektusa, ami a történetmesélésről szól. Ezt sem akarom, de nem is tudnám elengedni, sem ha az inspirációról, sem ha az alkotói folyamatokról beszélünk.”

 

3

Mindezek mögött bújik meg a mindent átható technika, az a látásmód, amellyel a kimért producer a dolgokat szemléli. Mindig is tudta, hogy ez érdekli a leginkább, jövőjét is főleg ebben a szemléletben képzeli el. Mára a szakma pozitív kritikákon keresztül több ízben is elismerte kitartó munkáját.

Talán éppen az általa képviselt komplex világ miatt ő az atmoszférák felelőse a már említett Lumin Essence kollektíváján belül is és bár a számok alapjait négyen (Hadnagy András – Riskó Gergely – Bolla István) találják ki, a figyelő fülek Zoli munkáját egyértelműen utolérhetik. A csoport munkáját csak úgy mint a HAANG aktuális, V150R által prezentált podcastjét szívesen ajánljuk figyelmetekbe.

Süki Ádám, 2015.04.08.

Fotó: Bugár Máté

 

 

Podcast#050 V150R-től a HAANGnak:

 

 

Kapcsolódó események:

 

Vélemény, hozzászólás?