Yapo

yapo_cover

„Mondjak valamit? Check one two”

Így kezdődik a beszélgetésünk Tóth Dáviddal, ahogy a diktafont állítgatom, az emlékeinkben még élő ex-Moszkva tér csendes szegletén a Nemdebárban, egyik legkedvesebb helyén, ahol rendszeresen is játszik. Yapo az egyik legőszintébb és leglazább arc akivel életemben találkoztam. Ő az, akitől, ha úgy kívánja a helyzet bulikon kemény bólogatásra, saját projektjére nézve pedig bújtatott elektronikára számíthatunk.

A zene iránti szeretete már nagyon korán masszív gyűjtésben nyilvánult meg. „Emlékszem még anno suli után vettem fel hifiről a zenéket, amiket aztán későig hallgattam. Az est.fm-en volt egy rap műsor és még elalvás előtt bekapcsoltam felvételre egy 90 perces kazettát amiről másnap át tudtam venni a zenéket. ”

A középiskola végén az ütős beatek közegéből az indie és experimentális rock felé tett rövid kikacsintás után a finomabb elektronika iránt kezdett érdeklődni. „Átjött egy haverom, hogy van neki ez a Reason, csináltunk pár zenét együtt és azóta is csinálom.”

Yapo az ImProban folytatott tanulmányai alatt tért át az Abletonra, mégis az ottani élmények közül az iskolának köszönhetően megismert zenészekre kanyarodunk vissza újra, meg újra.

„Megismerkedtem Zomblaze-zel, Planet 4-ral, ykzn-nel.Nem hiába, ezek a kapcsolatok is sokat hozzátettek ahhoz, hogy Yapo egyre jobban belecsússzon az éjszakába és egyre sűrűbben legyen jelen előadóként is. Így nem meglepő, hogy az idén alakult ASAN kollektívának is oszlopos tagja lett. Az ASAN összművészeti csoportként képzeli jövőjét, kiállítás szervezésére is került már sor, így nem csak a tört downbeatek kedvelőinek jelentkezését várják.

“Zomblaze-t például csomó buliba hívták, ahol rajta keresztül nekem is volt lehetőségem játszani, szóval ilyen szempontból neki rengeteget köszönhetek. Vele már az első találkozásnál kiderült, hogy nagyon egy húron pendülünk.” Említésre kerül Bognár Csabi aka Sabw neve is, akinek Yawa című EP-je szintén az ASAN gondozásában jelent meg. “Azt szeretem, ami nem fér bele egy tipikus kategóriába. Figyeljük folyamatosan a soundcloudot, de rengeteg energiát emészt fel a kutatás.” – Ez alatt nem csak a megjelentethető arcokat érti, hanem saját repertoárjának naprakészen tartását is. És amilyen módszeres szelektálásban, annyira kísérletező saját zenéinek készítésekor.

“Nincs annál jobb érzés, mint amikor nem tudod, mi történik, csak megszületik a kezed alatt valami.” Nem gyűjt VST-ket, kütyü parkja is csupán egy Mininovában és egy Korg ms2000-ben merül ki, mégis – saját bevallása szerint – mindig más a metódus, a keret viszont ugyanaz marad: absztrakt, atmoszférikus  merengés.

“Bárhogy állok is neki, valahogy mindig ugyanott lyukadok ki.” Ez Yapo saját hangja – ez a fajta alkotói magatartás mindig is jelen volt, mégis érezhetően fejlődik. Idén kikerült Grounded című EP-je ad erre megkérdőjelezhetetlen tanúbizonyságot.

A kérdésre, hogy kit hallgat a kortárs közegből ,az ASAN alkotói’ a válasz. De A i w a, a szegedi Sun Side Records, Bfok11, Polyklinik és Iketa is említésre kerül. Külföldi kedvencei pedig Radiohead, Boards of Canada, Massive Attack, Portishead, Flying Lotus valamint Mount Kimbie.

Süki Ádám, 2014.12.25.

 

 

Podcast#041 Yapo-tól a HAANGnak:

 

Kapcsolódó események:

 

Vélemény, hozzászólás?