Zomblaze

cover

Nem kell sokat számolgatnom ahhoz, hogy rájöjjek a legtöbbször elhangzott szóra  – ASAN, ami ha azt vesszük, hogy élete jelentős része egy ideje ekörül pörög, annyira nem meglepő. Ma pontosan egy éve, hogy Zomblaze többedmagával megalapította az eredetében baráti brigádból gyökerező,  ifjú művészek alkotta  – kiadóként is gyarapodó –  kollektívát. Céljuk egy olyan egység létrehozása és fenntartása, mely az együttműködést szem előtt tartva gondoskodik a tagok előbbre jutásáról, legyen szó zenészről, grafikusról vagy még inkább közös projektjeikről. Ami azt illeti rövid, de termékeny év volt, az ASAN magáénak tudhat 8 lemezmegjelenést, jó pár podcastet és 3 külföldi fellépő bookingját (The Mouse Outfit, Om Unit, Strange U). Zomblaze napjai masszív részét a zeneírás és dj-zés mellett, az ASAN-ügyek intézésével tölti, beleértve a zenei online felületeken való hazai illetve határon túli magyar tehetségek tallózását, megjelenéseik sajtóját és rendezvényeik lebonyolítását egyaránt. Az évforduló kapcsán róluk, de az alkotóról magáról is próbáltam több infót kicsikarni.

 

Mi alapján szűrtök, kiből lehet ASAN-tag?

-Igen, most még elég nagy a káosz, sokan kérdezik ki tartozik hozzánk és ki az aki csak besegít. Az én fejemben két nagy halmaz létezik ezzel kapcsolatban, egyikbe helyezném az oszlopos tagokat, mint például planetmalcolm, vagy a Sör és Fű, a másikba – nevezzük ezt session groupnak -, olyanokat szelektálnék akik egyedül, a segítségünk nélkül is kiválóan érvényesülnek, mint pl. iamyank, vagy Dnte. Hamarosan elkészül a weboldal és ez mindenki számára világossá válik.

A legfontosabb, hogy emberileg passzoljon az illető és elkötelezett legyen a kiadó felé. Én személy szerint elvárnám, hogy az állandó tagoknak Magyarországon csak nálunk jelenjenek meg lemezei. Próbálunk egy minél belterjesebb csapatot összehozni, csak így lehet a label egyre erősebb és szerintem ez garantálja a hosszútávú fennmaradást.

 

Vannak kulcsembereitek?

Yapo az elejétől segít nekem mindenben és általában minden bulin játszik is. Egy másik barátom reszortja a kiadó vizuális oldalának szervezése, összefogása.

 

A rendezvényekről dióhéjban?

Tavaly a Robur Busz-osokkal jártuk a fesztiválokat, az a jelenlegi silány magyar fesztek legjobb helyszíne. Havonta tartjuk az ASAN Playground-ot az Instantban és folyamatosan keressük az új helyszíneket a tematikus estekre, bár nem könnyű. Idén is tervben van, hogy szerepeltessünk itthon pár izgalmas külföldi előadót. A mai évfordulón a legtöbb ASAN-os fellép majd, sőt hozunk két EP-t is, Planet4 – E X O és Yapo – So Far/So Close Ep-je is megjelent,  rajta egy új SÉF számmal. A születésnapon lesz élőfestés már este 8-tól (Zako/ThisshiT és Szőke Gazsi), érdemes korán lenézni.

 

Vastagbetűs gondolat?

-Jó csapat vesz körül és ez megnyugtat. – hangzik el a legőszintébben.

 

Ami egy esetleges “záró mondat”-ként is megjárná, nekem viszont pont az amúgy is apadatlan kíváncsiságomat növeli. Mi történt mindezek előtt? Az rendben van, hogy Nyíregyháza, zenetagozatos suli és zongora, de amit feltehetően sok-sok korombeli megmosolyogna, az az a rész, amikor első emlékként Bootsy Collins piszkos, feszes grúvjait említi a Hairből. A fővárosba való költözés után nem sokkal Bobakrome és Bobafett mellé szegődött, akiknek a társaságában azóta mind a mai napig válogatja a zenéket. 2007-ben publikálta – az akkori saját kedvenceit felvonultató –  indító mixtape-jét Abs.a.abstraction címmel. Ezt követte első produceri albuma a makulátlan Szintetika, ami akkoriban újult erővel hatott az elektronikába dobozolt hip-hop vonalon. Kiadványait tekintve ismét egy válogatás következett, a Balkán Beat tape, amin feltörekvő magyar fiatalok és rutinos ismert producerek, beatmakerek munkáit fogta össze.  Soron lévő Dronk noise címet viselő albumával még izgalmasabb víziókat gerjeszt, hiphop, dancehall és experimental ecsettel fest feketét és fehéret, aminek hatására egy kevéske süppedés után hasonlóan jóérzéssel lazulunk el a fotelban. De ami – számomra mindenesetre – ezeknél is érdekesebb, a legutóbbi New Age EP tavaly előttről. A Chi Recordings valószínűsíthetően okkal csapott le rá. Én az “általában jobban bírom a zenét vokál nélkül”-iek klubjához  tartozva, az EP indító Breathe Deep-et érzem ritka szépnek. Szurcsik Erika (Gustave Tiger) kellőképpen óvatosan engedi be selyemhangját Zomblaze határozott ütemeibe és biztosít arról, hogy bárhol is légy, a legjobb helyen vagy és még azt is elhiszed, ez valóban egy új világ.

Soundcloud profilján görgetve feltűnik még egy track, ami a Judie Jay-jel közös munka gyümölcse, az UhmWhaaat?!. “Volt egy felvételem arról, amikor Hokk Ernő (basszus), Boros Levi (dob) és Judie jammelt egy stúdióban és a Judie beszédhangját próbálgattam egy alapzenére összeollózni – először poénból.“ Továbbá kihangsúlyozza, hogy a spontán dolgokat kedveli és a fenti kollabok ellenére, ha zenéről esik szó, szívesebben dolgozik egyedül. Parancsra sosem tudott zenét írni, ráadásul valahogy teret is nehezen enged másnak. A poptól viszolygó zeneszerző igenis hiszi, hogy az underground minduntalan utat tör magának és hogy a “szar zenék” akkor születnek, amikor az elvárások dominálnak az alkotás felett.  Munkásságát tekintve a közeljövőben tervei szerint másképp priorizál majd.

Szeretném egy kicsit az én projektemet előtérbe helyezni, de előtte le kell zárjak egy korszakot.  Úgy értem, az eddig megírt zenéimet hetente, kéthetente kidobálom Soundcloud-ra, meglátom hogy pörögnek és innentől kezdve, ha zenéhez nyúlok, azokat koncentráltan, csak az új anyagra szánom, ami előreláthatólag szeptemberre várható. Több mixet akarok készíteni, még több új, ismeretlen zenét találni a Soundcloudon, nagyon sok jó cucc van nagyon kevés lejátszással és kár lenne értük. Egy-egy arc külön stílusirányzatot generál azon az oldalon, ami köré begyűlnek a követők, haverok és majmolják egymás hülyeségét. Kurvajó. A most hallható mix is zömében ezekből készült.  Az élő djzésre pedig szükségem van, az tölt fel a legjobban. Mindent összevetve, igazából azt csinálom amit szeretek, ennél többet nem is kívánhatok.”

De előfordulhat, hogy mi igen. Maradjon ez így.

Miklós Noémi, 2015.02.20.

Fotó: Bugár Máté

Podcast#047, Zomblaze-től a HAANGnak:

Kapcsolódó események:

Vélemény, hozzászólás?